Vanilj och kanel bullar
ca 40-50 st
Recept:
Degen:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
2 dl socker
4 tsk kanel eller vaniljsocker
2 ägg för pensling och pärlsocker som garnering
1. Smula ner jästen i en bunke
2. Smält smöret och blanda med mjölken, låt det bli finger varmt, 37 grader
3. Blanda med jästen och tillsätt sedan salt och socker. Rör om.
4. Arbeta in all vetemjöl med en elvisp med degkrokar, hushållsmaskin eller för hand med en slev.
5. Låt degen jäsa övertäckt 30 min.
6. Gör fyllningen. Se bild 1. Värm smöret i micron så det blir riktigt mjukt, lite smält men inte helt. Blanda i socker och kanel/vaniljsocker.
7. Dela degen i två och kavla ut till rektangulära plattor.
Bred på fyllningen och vik in degen se bild 3.
8. Skär sedan av "remsor" från kortsidan och knyt till bullar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla sedan med ägg och strö över pärlsocker
Grädda i ugnen 225 grader ca 10 min
Det sköna med att göra knytbullar är att man slipper bakformar
Det sköna med att göra knytbullar är att man slipper bakformar
Lycka till!!
//Berra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar